Tåsinge er en af de to største øer i det Sydfynske øhav, og den første danske ø der fik broforbindelse med fastlandet. Dette skete i 1966 ved Svendborgsund broen, der endegyldigt forbandt Tåsinge til Svendborg. Tåsinge er Langelands nabo ø, men sammenligner man seværdigheder, har Tåsinge bestemt meget at byde på selv!
Legetøjsmuseet
Danmarks Legetøjsmuseum ligger på Tåsinge og er et af de museer, både børn og voksne er rigtigt glade for. Museet omfatter mange tusinde stykker legetøj, bøger, modelhobby ting, tegneserier og anden børnekultur, der har præget Danmark. Legetøjet virker som et spejl til den virkelige verden, som den var en gang. I pigernes verden dominerer dukker, dukkehuse, tøj, køkkenredskaber med mere legetøjet, mens man ved drengenes verden kan se legetøj, der relaterer til teknik og krig. Derudover findes der en stor modeljernbane og en mini by i skalaen 1:20 på legetøjsmuseet, der giver mulighed for at genopleve ens barndom og fortælle videre om den til den næste generation.
Skipperhuset
På Tåsinge kan man også se Skipperhuset. Dette hus står som et komplet skipperhjem fra slutningen af 1800-tallet, og meget af indboet er fra stifterens egne bedsteforældres gamle hjem. Derfor er det et autentisk indtryk, man får med fra Skipperhuset. Indretning stammer primært af sømandssouvenirs og andre ting kaptajnen, der boede i huset, har samlet igennem en livstid på havet. Det er et interessant indblik om livet på havet dengang.
Troense
Synes man at skipperhuset var flot, kan man med fordel tage en tur ned af Grønnegade i Troense. Her ligger der utroligt mange velbevarede skipperhuse, der især er imponerende på en solrig dag. Her er det dog ikke muligt at komme ind i dem, da de er privat beboede, men udefra ligner husene de samme skipperhuse, som dengang stod.
Troense, der ligger på den nordøstlige side af Tåsinge, er også værd at besøge. Byen ligger kun 5 kilometer fra Svendborg, men lige ud til Svendborgsund. Troense er i dag en forstad til Svendborg med en lystbådehavn, hoteller, et yderst velbesøgt søfartsmuseum og et par specielforretninger. Der bor lidt over 1000 mennesker i byen, og indbyggertallet er derved lig det tilbage i 1860. Troense har tidligere været et yndet mål for ferie- og badegæster, men i dag er det mere den rustikke atmosfære og de gamle huse, der trækker folk til byen. Strukturen i byen er lagt i 1700-tallet, og nogle huse står også stadigt fra dengang.
Bregninge Kirke
Bregninge Kirke er placeret på Tåsinges højeste punkt. 72 meter over havet ligger kirken, og fra toppen af kirketårnet er det muligt at se en fantastisk udsigt, der rækker langt længere end til Tåsinge. Der er en gammel påstand om, at man fra kirketårnet kan se: 28 øer, 65 kirketårne, 5 købssteder, 2 flækker og 20 herregårde og slotte. Det er op til den besøgende at afprøve påstanden, selvom det indebærer et vist tællearbejde.
Er man ved Bregninge Kirke kan man også tage hen til Bregninge Vindmølle. Vindmøllen blev bygget i 1805 og var i drift indtil 1948. I dag er møllen lavet om til en restaurant og café i tre etager, og danner rammen om et hyggeligt måltid indtaget i alternative omgivelser.
Ikke at forglemme seværdigheder som Valdemar slot, Landet Kirkegård med Elvira Madigan og Sixten Sparres grave eller sejlture om sommeren med nogle af de turbåde, der sejler.
Med Tåsinges beliggenhed er det også oplagt at tage et kig på seværdigheder og turistattraktioner på Langeland, i Svendborg eller Sydfyn i almindelighed. Længere er afstandene ikke.
3 replies on “Værd at se på Tåsinge”
jeg kunne tænke mig at se et billede af gravene med sixtensparre og elvira madigan
Hej Hanne,
Vi har ikke umiddelbart selv et billede af gravene på lager i skrivende stund. Men prøv at kigge på Google-søgningen her, så finder du en del billeder fra Elvira Madigans gravsted.
hej hanne
hvis du har på min facebook profil billede serie taasinge så kan du se gravsten af elvira og sixteen spare
mvh jakob nurnberg